επεξεργασία λυμάτων επεξεργασία νερού διάθεση απορριμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.)
 

     
επεξεργασία λυμάτων  
WHEELS  
Μη μεταλλικά, αλυσιδωτά ξέστρα δεξαμενών καθίζησης

 

Η Φινλανδική εταιρεία Finnchain Oy κατασκευάζει και εγκαθιστά αλυσιδωτά ξέστρα με πολλαπλές λεπίδες σάρωσης πυθμένα και επιφανείας σε ορθογωνικές και κυκλικές δεξαμενές καθίζησης εδώ και 30 χρόνια.

Το συγκρότημα του ξέστρου σάρωσης αποτελείται από σύστημα κίνησης με ηλεκτροκινητήρα και μειωτήρα που μεταδίδουν την περιστροφική κίνηση σε ένα αρχικό γρανάζι που περιστρέφει τον πρωτεύοντα άξονα μαζί με τον οποίο περιστρέφονται τα κινητήρια γρανάζια των δύο αλυσίδων που φέρουν τις λεπίδες σάρωσης. Επί πλέον του κινητήριου γραναζιού, κάθε αλυσίδα οδηγείται και από άλλα 3 γρανάζια περιστρεφόμενα ελεύθερα στα άκρα της δεξαμενής πάνω στους τρεις δευτερεύοντες άξονες. Υπάρχει σύστημα τάνυσης της αλυσίδας και ευθυγράμμισης των γραναζιών καθώς επίσης και ασφαλιστική διάταξη υπερφόρτωσης.

Παρέχεται κατ’ επιλογήν πατενταρισμένο σύστημα απομάκρυνσης επιπλεόντων και αφρών αποτελούμενο από περιστρεφόμενο συλλεκτήριο αγωγό από ανοξείδωτο χάλυβα και λειτουργία βασισμένη στη συνεχή φυσική ροή εντός της δεξαμενής χωρίς να απαιτείται ηλεκτροκίνηση.

Τα υλικά κατασκευής του συγκροτήματος του ξέστρου είναι μη μεταλλικά, συνθετικά από υλικά σύγχρονης τεχνολογίας με μεγάλη μηχανική αντοχή και χωρίς προβλήματα διάβρωσης ή αλλοίωσης.

  • Οι άξονες είναι από ανοξείδωτο χάλυβα.
  • Τα κινητήρια γρανάζια είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 ενώ τα ελεύθερα κινούμενα γρανάζια από ειδικό πλαστικό (Nyrim).
  • Οι αλυσίδες είναι από πολυακετυλένιο (PA) .
  • Οι λεπίδες σάρωσης είναι κατασκευασμένες από GRP ενισχυμένο σε ποσοστό 60-70% με fiberglass σε διαστάσεις 71-120 X 190-310 mm και με ειδικά μελετημένη και διαμορφωμένη διατομή για ελαχιστοποίηση του βέλους κάμψης.
  • Tα πέδιλα των λεπίδων είναι από υψηλής αντοχής Nylon με χαμηλό συντελεστή τριβής στα σημεία που ολισθαίνουν πάνω στις ράγες.
  • Οι άνω ράγες ολίσθησης των λεπίδων είναι διατομής Z από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304, ενώ οι κάτω ράγες ολίσθησης είναι κατασκευασμένες από πολυπροπυλένιο (PP) σέ διάσταση 1,2 m και συνδέονται στο επιθυμητό μήκος με ειδικά συνδετικά τεμάχια.

Ξέστρα Finnchain στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί στις Ε.Ε.Λ. Ψυττάλειας, Χαλκίδας, Αγ. Θεοδώρων, Κυπαρισσίας, Πάλαιρου, Συκιάς κ.α. καθώς και στα διυλιστήρια ποσίμου νερού Ρόδου και Σμοκόβου Θεσσαλίας.

Επιστροφή

     
 
Optimedia